Search
Close this search box.

Aanpak van islamofobie en antisemitisme (PVDA)

Impactanalyse

PVDA bespreekt in haar partijprogramma hoe extreemrechtse samenzweringstheorieën zoals ‘omvolking’ de haat tegen minderheidsgroepen voeden en leiden tot extreemrechts terrorisme. Het programma erkent structureel racisme en gebruikt daarbij expliciet ook de termen antisemitisme en islamofobie. Daarnaast pleit de partij voor het opheffen van hoofddoekverboden in de publieke en private sector en op scholen.

Ook belangrijk is dat de PVDA een duidelijk onderscheid maakt tussen antisemitisme en kritiek op Israël.

Relevante passages uit het partijprogramma van PVDA

Extreemrechts terrorisme, ‘bevolking’

Naast potentieel terroristisch geweld is er het dagelijkse sluipende geweld van het racisme dat extreemrechts constant aanwakkert, vooral tegenover moslims en migranten. Extreemrechts beweert dat zij schuldig zijn voor quasi alles wat er misgaat in ons land. De complottheorieën over ‘omvolking’ zijn hier een voorbeeld van. Op die manier probeert extreemrechts de echte verantwoordelijken, de politieke en economische leiders, uit de wind te zetten.

Opheffing van het hoofddoekverbod in de publieke en private sector en op scholen

“We schaffen het hoofddoekverbod af zowel in privébedrijven en openbare diensten als op middelbare en hogescholen.”

Gekleurde armoede, antisemitisme en islamofobie

 “Mensen met roots in de migratie, of het nu gaat om nieuwkomers, of mensen die hier al vier generaties leven, lopen een beduidend groter risico op armoede, werkloosheid, laaggeschooldheid en slechte huisvesting. Voor wie een donkere huidskleur heeft of wiens naam op een andere afkomst hint, zijn racisme, discriminatie en structurele ongelijkheid een trieste realiteit. Daarom is het zo belangrijk dat overheden discriminatie actief opsporen en effectief bestraffen. Daarom bestrijden we alle vormen vanracisme, of het nu gaat over huidskleur, vermeende afkomst, of godsdienst (antisemitisme en islamofobie).”

Aandacht voor aanhoudende internationale conflicten

“Ook de internationale context, waarin geopolitieke tegenstellingen en economische belangen wereldwijd conflicten voeden, is een belangrijke voedingsbodem voor negatieve vooroordelen. Geen wonder dat in dit politieke klimaat alle soorten van racisme woekeren, van islamofobie tot antisemitisme, van russofobische tot sinofobische haatspraak.

Onderscheid tussen antisemitisme en kritiek op Israël

“De PVDA veroordeelt krachtig alle vormen van racisme, inclusief antisemitisme. We verwerpen categorisch elke poging om kritiek op het beleid van de Israëlische overheid gelijk te stellen aan antisemitisme.”