Samenvatting
Het Vlaams Belang vindt dat de politie te weinig kan focussen op hun kerntaken (omwille van administratieve overlast). Als oplossing daarvoor willen zij meer investeringen om het personeelstekort op te lossen. Op die manier moet de politie in staat gesteld worden een beleid van nultolerantie toe te passen. Ze pleiten ook voor meer publiek-private samenwerking en het gebruik van stroomstootwapens en een Vlaams Veiligheidskorps naar model van de Nederlandse Marechaussee gespecialiseerd in bewaking van kritische infrastructuur, de strijd tegen de drugsmaffia, terrorisme en openbare veiligheid bij grote manifestaties. (p.21)
“Als onderdeel van een ruimere veiligheidscultuur kan een soort ‘Nationale Garde’ binnen het leger een belangrijke rol spelen. Zij kunnen taken op zich nemen waar de politie niet voor is opgeleid of uitgerust, zoals het herstellen van de orde in probleemwijken waar niet alleen burgers, maar ook politie- en hulpdiensten niet langer veilig zijn.” (p. 91)
Impactanalyse
Eeen verdere militarisering, investering en privatisering en een uitbreiding van de repressieve apparaten riskeren nog meer mensenrechtenschendingen door de politie, iets waar België al verschillende keren voor op de vingers getikt werd door nationale en internationale mensenrechteninstellingen. Het Vlaams Belang vermeldt niet op welke manier zij toezicht en controle willen houden op de politie.